Máltai események 2019

Riadó!

Évente hat alkalommal, a St. Elmo erőd egy nagyon különleges történelmi élménnyel ajándékozza meg látogatóit. A “Máltai Történelmi Hagyományőrzők” újrajátszák minden részletében a franciák Napóleon alatti ostromát (1798-1800). Az 50 perces előadás során láthatjuk a franciák bevonulását, a máltai ellenállókat és az angolok érkezését, akik segítettek legyőzni a franciákat. Mindezt korhű jelmezekben, de napjaink elvárásainak megfelelően. Olcsó jegyek az erőd bejáratánál kaphatóak.

Őrségváltás Valletában

Minden hónap utolsó péntekjén, délelőtt 10. 30-kor egy felvonulás veszi kezdetét Vallettában, a St. George Square-n. A Máltai Katonazenekar masírozik végig Valletta főutcáján, a Republic Streeten, hogy jelen legyen a Valletta Palace őrségváltásánál. Hagyományos és kivételes látnivaló.

Karnevál, 2019.02.28 - 2019.03.05

A tavasz a karneválok ideje, és ha készen áll egy jó bulira, akkor ez az ünnepi hétvége nem fog csalódást okozni. Az ünnepségek központja Valletta, de hasonló rendezvényekkel a kisebb városokban is találkozhatunk. Az egész szigeten belefuthatunk kosztümbe öltözött emberekbe, akik alig várják a nagy felvonulást. És a party éjszaka folytatódik Paceville-ben! Ne hagyja ki ezeket a színpompás napokat Máltán!

Húsvét, 2019.04.14 - 2019.04.20 

A húsvét nagy ünnepség Máltán. A templomok gazdagon diszítettek és este ki vannak világítva. A pazar nagypénteki és húsvét vasárnapi körmenetek egyszerűen kihagyhatatlanok. A két leghíresebb körmenet egyike nagypénteken van, Qormiban, míg a másik kiemelt helyszín Vittoriosa, ahol nagypénteken és húsvét vasárnap is tartanak körmenetet. Sok máltai részt vesz a bibliai jelenetek jelmezes újrajátszásában. Különösen a húsvét vasárnapra igaz, hogy a szigetet belengi valami túláradó és boldog hangulat.

Máltai Nemzetközi Zenei Fesztivál, 2019.04.29 - 2019.05.10

Az Európai Alap a Kultúra támogatására (European Foundation for Support of Culture - EUFSC) a Máltai Filharmonikus Zenekarral közösen, a Valletta 2018 – Kultúra Fővárosa programsorozat részeként, számos eseményt kínál támogatóinak. Számos különböző klasszikus zenei program várható, úgy mint szóló recitálok, kamarakoncertek vagy nagyzenekari estek, világviszonylatban elismert művészekkel, új reménységekkel és elképesztő új tehetségekkel.

Máltai Nemzetközi Tűzijáték Fesztivál, 2018. 2019.04.24 & 2019.05.04

A tűzijáték fesztiválnak nagy hagyománya van Máltán, és mind a helyiek, mind a turistákörömmel látogatják. Valletta Nagy Kikötője tökéletes terep ehhez az eseményhez, ahol Málta Európai Uniós tagságát is ünnepelték. A Tűzijáték Fesztivál adja meg a rajtjelet a Málta szerte tartott vidéki ünnepségeknek.

Középkori Mdina, 2019.05.05 - 2019.05.06

A Középkori Mdina Fesztivál az egész várost középkori hangulatba hozza, lehetővé téve a látogatóknak, hogy visszautazzanak a lovagok idejébe. Minden utcasarkon zenészek muzsikálnak, az egész várost virágok díszítik, amik a tavasz frissességével borítják be az ódon falakat. A múzeumok, templomok és más történelmi látnivalók egész hétvégén nyitva állnak a látogatók előtt.

Falusi ünnepségek

Máltán egész évben közel érezheti magát a sziget történelméhez és hagyományaihoz. Minden falunak megvan a maga ünnepnapja amit festa-nak hívnak. Egy hetet szentelnek az adott védőszentnek, amit hatalmas ünnepséggel zárnak, rengeteg tűzijátékkal és egy templomi körmenettel az ezt követő napon. A máltaiak örömmel megosztják önnel ezt a hagyományt!

Valletta Zöld Fesztivál

A fesztivál ideje alatt a Pjazza San Ġorġ - ami egyike a legnagyobb szabadtéri tereknek Vallettában – a nem kevesebb mint 80 ezer növénynek és virágnak köszönhetően egy elképesztő látványosságá alakul át. Fedezze fel a különböző oktató workshopokat, szemináriumokat, zenés és egyéb szórakoztató programokat a Pjazza San Ġorġon és Valletta egyéb helyszínein.

Málta Fashion Week

A Mercedes-Benz Fashion Week Málta egyik leglenyűgözőbb hete, tele fantasztikus divat show-val, party-kal és eseményekkel, melyek semmiben sem maradnak el más világvárosok hasonló rendezvényeitől. Valletta csodálatos városában a máltai divatipar számos nagy tehetsége mutatkozik majd be, a divattervezőktől a kifutói modelleken át, a stylistokig és a sminkmesterekig.

Málta Zenei Hét, 2019.06.27 - 2019.07.01

A Máltai Zenei Hét jelzi a végét egy újabb iskolai évnek, és a kezdetét egy újabb mesés máltai nyárnak. A Máltai Zenei Hét számtalan party-t kínál, különböző helyszíneken. Egy igazán varázslatos hét, tele szabadsággal és örömmel.

Isle of MTV Malta Special, 2019.06.27

Az éves Isle of MTV Special minden évben több mint 50 ezer látogatót vonz. A zenei esemény a világszínvonalú fellépőknek köszönhetően egy különleges lehetőséget kínál, hogy élőben – és ingyen! -  meghallgahassuk a legjobb és legdögösebb énekeseket, itt helyben, Máltán. Egy dolog már most biztos, ez ismét egy kihagyhatatlan fesztivál lesz Európában.

Bővebb információkért látogasson el a blogunkra.

Arti Fil-Misraħ, minden pénteken júliusban

Az északon fekvő Mellieħa utcái minden júliusi pénteken színpaddá alakulnak, ahol helyi művészek, zenészek, kézművesek és egyéb tehetségek gondoskodnak a helyiek és a turisták szórakoztatásáról. Egy tökéletes kezdet a hétvégéhez.

Málta Nemzetközi Művészeti Fesztivál, 2019.06.29 - 2019.07.13

A Málta Nemzetközi Művészeti Fesztivált minden évben megrendezik, és minden évben a művészeti ágak széles kínálatából merít, úgy mint színház, tánc, zene és festészet. Élvezze a - máltai és nemzetközi - elismert művészek előadásainak széles választékát, olyan helyszíneken mint a Mediterrán Konferencia Központ, a MITP Színház vagy a St. James Cavalier Alkotói Központ Vallettában. Egy része az előadásoknak ingyen megtekinthető.

L´Imnarja Nyári Népzenei Fesztivál

Ennek a fesztiválnak a gyökerei még a Johannita lovagok 1530-as érkezése előttre nyúlik vissza. A fesztivál nevének - L´Imnarja – jelentése a “Fény Ünnepe”, és eredetileg számos a napfordulóhoz kötődő tűz kísérte a fesztivált. Napjainkban a rendezvényt a Buskett Gardenben tartják: családok és barátok egyaránt egy közös piknikre használják ezt a napot. A soha el nem fogyó bor mellé hagyományos máltai fogásokat – mint peldául nyulat -  fogyasztanak. Mikor lemegy a nap, éneklés, gitárzene és helyi népzene kínál szórakozást.

Máltai Jazz és Rock Fesztivál, 2019.07.15 - 2019.07.26

Három mediterrán éjszaka, tele nemzetközi jazz-zel, mindez egy elképesztő helyszínen, szemben a nagy kikötői dokkokkal, Valletta erődjével a háttérben. A jazz rajongók biztos, hogy nem hagyják ki az alkalmat, hogy világhírű művészekkel tölthessék ezeket a gyönyörű júliusi estéket.

Farson’s Nagy Sörfesztivál, 2019.07.26 - 2019.08.04

A Farson’s Nagy Sörfesztiválnak Ta’ Qali kis faluja ad otthont, ahol minden a jó zenéről, a jó ételről, és természetesen, a jó sörről szól. Több ezer látogatót várnak a tíz napig tartó ingyenes fesztiválra. A különböző programok és szabadidős tevékenységek mellett számos bár kínál ételt és italt. Számtalan élő koncerten élvezhetjük a dögös helyi zenészek előadásait, mindezt ráadásul a szabad ég alatt.

Győzelem Napja, 2019.09.08

Szeptember 8-a egy nagyon különleges ünnepnap Máltán, mivel ezen a napon három különböző eseményre is emlékeznek: Szűz Mária születésének vallási ünnepére, az 1565-ös ostrom végére, és a brit haderő olaszok fölött aratott II. Világháborús győzelmére. Az ünnepségeket Senglea-ban, Naxxarban, Mellieha-ban, Xaghra-ban, és Gozón tartják. 1878 óta a nagy kikötőmedence ad otthont a minden évben megrendezett evezőversenynek, melyen a Málta hat legnagyobb kikötői területét képviselő csapatok versenyeznek – óriási látványosság!

Függetlenség Napja, 2019.09.21

Málta 1964. szeptemberében nyerte el politikai függetlenségét Nagy-Britanniától. Ezen a szeptember 21-i éjszakán a máltai zászlók magasba emelésével ünnepelt az összegyűlt tömeg a Függetlenségi Stadionban, Florianaban. Azóta minden szeptember 21-én számos ünnepség és program gondoskodik a méltó megemlékezésről.

Máltai Nemzetközi Légiparádé

Minden év a szeptemberében a Máltai Nemzetközi Reptér a Máltai Nemzetközi Légiparádénak ad otthont. Ez Málta legnagyobb szabadtéri eseménye, és méltán emlegetik úgy mint Málta egyik legjobb családi és turisztikai szabadtéri programját.

Mdina Classic

A Mdina Grand Prix Classic - ot minden év szeptemberében rendezik meg. A mdinai utcai pálya az idlli vidéki tájban fut a régi főváros, Mdina, impozáns bástyái alatt. Csodás hétvégét ígér ez a veterán autók és az autóversenyek kedvelőinek.  Legyen a régi kocsik szerelmese vagy a modern autószörnyek kedvelője, mindenkinek garantált a szórakozás!

Notte Bianca, 2018. 05.10.2019

A paloták és a múzeumok késő estig és csökkentett árú jegyekkel várják a látogatókat, mi több néha -  mint az Elnöki Palota - ingyenes belépővel. Az utcákat élettel töltik meg a különböző képzőművészeti kiállítások és színházi előadások. A muzsika visszhangot ver az utcákon, ahogy a helyi és külföldi zenekarok előadásai egymást váltják. Természetesen a kávézók és éttermek késő estig ételstandokkal és asztalokkal várják a vendégeket, mindenki megelégedésére.

Birgufest, 2018. 2019.10.12 - 2019.10.14

A Birgufest, amely egykoron Birgui Éjszakák néven volt ismert, nagy népszerűségre tett szert az elmúlt években. Leginkább a hatalmas szépség okán, ami megmutatkozik ebben az erődszerű kisvárosban. A történelmi városmag teljes egészében gyertyákkal van kivilágítva, a több ezer gyertya fénye hull alá minden lépésnél, minden erkélyről. Az utcákon ételstandok széles kínálatából lehet válogatni, az éttermek és a zenekarok pedig élettel töltik meg az éjszakát.

Rolex Middle Sea Race vitorlásverseny

Idén 32. évfordulóját ünnepli a Rolex Middle Sea Race vitorlásverseny. Valletta kikötőjéből mintegy 70 vitorlás indul neki a 606 tengeri mérföld hosszú túrának, ami a Messinai-szoroson át haladva Szicília keleti partjait követi. A túra Stromboli, Favignan és Pantelleria körül folytatódik, majd ezt követően térnek vissza a hajók Máltára, Lampedusa érintésével. Az út során felbukkanó különböző tengeri viszonyok teszik a versenyt igazi kihívássá és látványossággá. A versenyt október 19-én rendezik.